SI I BËJNË DOBI MJEDISIT VESHJET E PËRDORURA?

Nëse stili jeteses tuaj është miqësorë me mjedisin që ju rrethon, një nga gjërat më të mira është të vishni rroba të përdorura. Veshjet e përdorura ndihmojnë mjedisin në mënyra të ndryshme, ato me të vërtetë duhet të jenë veshjet e preferuara për këdo që kërkon të ketë një mjedis sa më të shëndetshëm.

BerlinTEXX Secondhand rroba te perdorura

1. Blerja e rrobave të përdorura redukton mbetjet e tekstilit.

Ka shumë mënyra që blerja e rrobave të përdorura redukton ndikimin negative ne mjedis, por një nga më të mëdhatë është fakti se duke ripërdorur veshjet, ato janë më pak veshje që përfundojnë në deponi. Ka shumë mbeturina tekstili në botë dhe shumë prej këtyre pjesëve të veshjeve nuk degradohen shpejt. Kur merrni parasysh edhe bojërat që përdoren për shumë lloje veshjesh, këto ngjyra depërtojnë në tokë dhe në rrugët ujore, duke i ndotur ato me kimikate toksike. Duke blerë veshje të përdorura, ju po reduktoni sasinë e mbeturinave të tekstilit në deponi dhe po zgjasni ciklin e jetës së këtyre veshjeve duke u dhënë atyre një vend në gardërobën tuaj. Si rezultat, deponitë nuk do të bëhen më të mëdha dhe nuk do të krijohen vendgrumbullime të reja.

2. Veshjet e përdorura reduktojnë ndotjen e ujit.

Siç mund ta shihni, veshja e veshjeve të përdorura ka shumë përfitime mjedisore dhe është një mënyrë e shkëlqyer për të ndërtuar veshjet tuaja të qëndrueshme. Ripërdorimi i veshjeve të njerëzve të tjerë me të cilat nuk u dashuruan ose që thjesht nuk u përshtaten më atyre është një fitore si për veten ashtu edhe për planetin.

Ndotja e ujit nga tekstili përbën 20% të ndotjes globale të ujit industrial për shkak të ndotësve si ngjyrat. Veshjet e përdorura përfitojnë nga ai mjedis, sepse në vend të ndotjes së krijuar për t'i bërë rrobat, ju po i ripërdorni ato, duke përfituar sa më shumë nga veshja dhe duke u siguruar që burimet e përdorura ta bëjnë atë më të vlefshme.

BerlinTEXX Secondhand rroba te perdorura

3. Blerja e dorës së dytë kursen ujin

A e dini se një bluzë kërkon 2700 litra ujë për t'u bërë? Kaq ujë të mjaftueshëm për të pirë një person për dy vjet e gjysmë! Pra, edhe nëse po përpiqeni të jeni të qëndrueshëm në lidhje me veshjet tuaja, si blerja e rrobave të bëra me një material ekologjik si pambuku, ka ende disa pasoja negative mjedisore. Për shembull, pambuku është një burim i qëndrueshëm që nuk do të dëmtojë tokën kur të dekompozohet (përveç nëse përmban ngjyra), por sasia e ujit që duhet për të bërë një copë veshje nga pambuku ka gjithashtu një ndikim të madh mjedisor. Duke marrë parasysh këtë, nëse shihni një këmishë ose pulovër pambuku në një dyqan të dorës së dytë, blini atë (nëse ju pëlqen, sigurisht.) Bëjeni gjithë atë ujë të përdorur për ta bërë atë të vlefshme.

Për më tepër, industria e modës kontribuon në pothuajse 20% të ujërave të zeza globale. Kjo është shumë ujë i harxhuar në duart e një industrie, dhe çfarë është më e keqja, këto statistika sapo janë rritur me kalimin e viteve që kur njerëzit thjesht po blejnë gjithnjë e më shumë rroba. Pra perdorimi i veshjeve te perdorura ndikon ne favor te kursimit te burimeve hidrike.

4. Blerja e përdorur = Më pak ndotje e ajrit

Duke mos blerë më shumë rroba nga markat e modës së shpejtë, ju po reduktoni nevojën që këto biznese të prodhojnë më shumë veshje, gjë që shkakton ndotjen e ajrit në prodhimin dhe shpërndarjen. Ka shumë emetime të karbonit të shkaktuara nga industria e modës, e cila kontribuon në ngrohjen globale. Është vlerësuar se 10% e të gjitha emetimeve globale vijnë nga industria e modës. Prandaj, është jashtëzakonisht e rëndësishme që ne të përpiqemi të ndryshojmë zakonet tona të blerjes së rrobave. Kur blini dhe vishni veshje të përdorura, po reduktoni nevojën që këto industri veshjesh të krijojnë veshje të reja dhe t'i shpërndajnë ato, gjë që ndihmon në mbajtjen e ajrit më të pastër. Ekziston edhe fakti që shumë rroba digjen në vend që të ripërdoren. Kur disa lloje të rrobave digjen, ato lëshojnë toksina në ajër.

5. Veshjet e përdorura kursejnë energji

Blerja e veshjeve të përdorura gjithashtu kursen shumë energji. E njëjta gjë me ujin, kur blini të dorës së dytë, veshjet e reja nuk prodhohen nga zakonet tuaja të blerjes, gjë që redukton kostot e energjisë. Nëse shumë njerëz do të adoptonin zakone të blerjes së rrobave më miqësore me mjedisin, ne mund të bënim një ndryshim të madh në uljen e ndotjes dhe të kursenim shumë burime të çmuara të tokës në të njëjtën kohë. Sepse në të vërtetë, nëse të gjithë do të fillonin të bënin blerje të dorës së dytë më shpesh dhe do të bënin blerje më të vetëdijshme në lidhje me veshjet e tyre, kompanitë e modës së shpejtë nuk do të prodhonin aq shumë veshje. Më pak kërkesë = më pak prodhim dhe shpërndarje = më pak ndotje.

Mendimet e fundit mbi përfitimet mjedisore të rrobave të përdorura

Siç mund ta shihni, veshja e veshjeve të përdorura ka shumë përfitime mjedisore dhe është një mënyrë e shkëlqyer për të ndërtuar veshjet tuaja të qëndrueshme me BerlinTEXX. Ripërdorimi i veshjeve të njerëzve të tjerë me të cilat nuk u dashuruan ose që thjesht nuk u përshtaten më atyre është një fitore si për veten ashtu edhe për planetin. Kompania BerlinTEXX ofron një gamë të gjerë zgjedhjesh rrobash të përdorura nga markat më të mira në botë.